IPsec är en uppsättning protokoll och autentiseringsmetoder som utvecklats för dataskydd precis i början av Internet. Det används ofta på grundval av operativsystemens inbyggda funktioner.

Den har en hel del ändringar. Idag IKEv2 protokollet, som är IPSec med den bestämda uppsättning viktiga utbytealgoritmer enligt Diffie-Hellman, är utbredd.

IPsec/IKEv2 anses vara snabb, modern (utvecklad 2005, uppdaterad 2014) och med korrekta konfigurationer är det ett VPN-protokoll med bra skydd. Man tror att IKEv2 inte överbelasta en processor för mycket det är därför det är bra för mobila enheter.

Ändå gör ett stort antal parametrar det är svårare att konfigurera säkerheten för IPsec / IKE än i OpenVPN. Det är en dold risk att använda bästa vpn-tjänster för att surfa anonymt och komma åt svt play utomlands med IPSec.

IPSec finns på alla plattformar även utan ytterligare programvara.

Vilka är specialiteterna i IPsec?

IPsec proffs:

Hög effektivitet;
IPsec finns på alla plattformar utan ytterligare programvara;
Stöd för moderna krypteringsstandarder;
Tillförlitlighet;
Processorn används effektivt.

IPsec nackdelar:

IKEv2 stöds inte av iOS <9-versioner, och IKEv1, som stöds av dem, anses vara inaktuell.
Fungerar endast med UDP som kan blockeras av en ISP/administratör.
Har ingen öppen källkod, så den används inte för att skapa anpassade protokoll för “osynliga”.

Således är IPsec en modern multifunktionell uppsättning protokoll som tillämpas i VPN som kryptering och IKE nyckelutbyte algoritm tekniker i tunnelläge på nätverksnivå. Det är en icke-kommersiell produkt det är därför den är inbyggd i alla operativsystem. Det är effektivt för en processor men används endast med UDP.

IPSec är utbredd på Apple-enheter.